Articles interessants

dimecres, 13 de maig del 2020

El FdR 20-21, de l’ANC?, és un Trencaclosques! (i 3)


Línies estratègiques (pròpiament els punts d’un FdR)

A continuació definirem l’estratègia de país que volem compartir amb les demés forces i que és la que proposem a continuació.

S’ha de definir ineludiblement el paper que creiem que ha de tenir el CxR i la nostra col·laboració activa (no el fet de participar-hi però sense una actitud activa per desenvolupar-lo, com ha estat fins ara)

La internacionalització del conflicte, perquè aquest és un front essencial en el futur reconeixement de la república en el moment de la Proclamació i ha de ser un punt a articular específicament amb l’acció que es pot fer des del CxR i els eurodiputats.

S’ha de desenvolupar l’estratègia a seguir en l’acció judicial amb tots els presos polítics, exiliats i encausat per qualsevol causa relacionada amb el procés.

Aquí per exemple s’ha d’explicar com es vol col·laborar amb campanyes com la de l’Amnistia, promogudes per altres forces independentistes i que en l’actual FdR ni es consideren.

Ha de merèixer un apartat molt específic la política a desenvolupar a Ñ, i especificar què hi volem fer i com ho farem. Especialment en el terreny del diàleg i definint com el volem abordar i què hi volem aconseguir. Molt important de cara a l’establiment de possibles aliances amb altres forces polítiques espanyoles, com les del Pacte de la Llotja.

Malauradament ni se’n parla al FdR

S’ha d’explicar quin creiem que ha de ser el paper de les institucions i com hi col·laborarem, especialment Parlament i Govern. (Que ara es veu molt més important amb el paper que hi pot jugar el Govern en la crisi sanitària pel coronavirus i l’afectació sanitària i econòmica).

És aquí on es pot explicar el paper que han de jugar els partits polítics i que n’esperem d’ells i com hi pensem col·laborar.

També quin és el paper de les institucions locals i com volem treballar colze a colze amb els ajuntament , què hi volem fer, com volem potenciar l’ACE.

És incomprensible que uns centres de poder, al país i al territori, ni s’esmentin en el FdR.

És aquí on ens hem d’estendre a explicar prolíficament com volem potenciar els CLdRC en cooperació amb el CxR, com ho farem i quin paper creiem que han de tenir els  CLdRC que ha impulsat la pròpia ANC, i que, en realitat, es torna a destil·lar un cert punt victimista perquè es veuen com a competidors de l’acció de les Assemblees de Base de la pròpia entitat.

En tots aquests apartats del FdR, l’ANC no hi té un paper principal sinó que n’és un actor més que ha de coordinar la seva visió amb la d’altres actors, però que son essencials per aconseguir l’objectiu de la Proclamació de la República.

A continuació ha de definir tots els apartats en que la ciutadania hi juga un paper principal i en els que l’ANC ja ha desplegat iniciatives importants que s’han de tornar a explicar abastament i perquè son importants.

Paper de la societat civil i els nous moviments socials i com hi col·laborarem.

És aquí on es pot explicar quin és el paper de la societat civil, de la que se’n parla al punt 3.1.1 però deslligada de tota relació amb el que explicarem a continuació.

Hem d’explicar totes les iniciatives que hem desplegat amb un gran èxit i repotenciar-ne algunes de molt importants però que han quedat una mica difuses. Ens estem referint a les campanyes de Sobirania Integral com Consum Responsable (que pot jugar un paper fonamental amb la crisi del coronavirus i amb la recuperació econòmica del país).

També a la molt estimable campanya d’Eines de país i explicant la seva importància en l’assumpció de quotes de poder republicà a la nostra societat.

És aquí on pot ser interessant explicar tot l’argumentari per la independència que es fa en l’actual FdR però deslligat de la resta dels punts estratègics.

També és molt important el que en denominem Model de País  i la importància de Debats sobre el País que Volem i la Constitució que Volem.

Desgraciadament en aquest tema es cita molt succintament que l’ANC pot impulsar (?) processos deliberatius com el Debat Constituent. En què quedem pot impulsar o ho creiem molt interessant i necessari a impulsar? La veritat és que no és una maners decidida de marcar una acció del FdR

També és molt important la campanya sobre el Model de País, i impulsar la campanya de debats sobre el mateix. Tan important i absolutament necessària, ara amb la crisi, i en les que hi poden tenir un pes essencial les nostres Sectorials i en les que malauradament ni es citen debats tan importants com els que ha dut a terme al Congrés Catalunya in Futur.

Com Culminem el procés?

Finalment un FdR ens ha de dir cap on volem anar i com ho volem aconseguir.

Les properes eleccions al Parlament de Catalunya, son un esdeveniment que pot revertir una importància capital en el procés cap a la independència, i en el FdR es citen, de passada, i les has de trobar com qui busca una peça del puzle, en l’apartat de partits polítics.

Es parla d’exigir als partits una proposta de mandat cap a la independència que inclogui la via unilateral, que es converteixin en un plebiscit i un acte d’autodeterminació com l’1-O i que només es donarà suport als partits que assumeixin aquesta proposta de mandat i es denunciarà aquells que s’hi comprometin i no ho facin. Acaba dient que el nou govern català ha de ser capaç de rehabilitar la Declaració del 27-O.

Però, tot això com ho treballem per aconseguir-ho?

S’han de fer passes endavant i per avançat a les eleccions. S’ha de presentar aquesta proposta de mandat (quina, exactament?), amb temps per poder teixir aliances i consensos amb tots els actors polítics, no solament els tradicionals partits, sinó, també, moviments polítics que han sorgit darrerament.

Quins contactes a nivell internacional s’han de fer?, Volem que hi hagi una delegació internacional que doni fer del que es faci pre, en i post eleccions?. Aquesta proposta de mandat es proposa que se sustenti amb una unitat estratègica, però com que no es diu quina proposta es fa, es difícil saber com s’aconsegueix aquesta unitat estratègica. Es buscarà l’acord per una candidatura unitària de país? Quines forces hi donen suport? Com es pensa elaborar aquesta candidatura? Si això ens porta a la Proclamació de la República, com es pensa fer?, en quin moment?, per part de qui?, I si, en la desesperació, l’EE planteja fer un referèndum d’autodeterminació pactat? Què hi hem de fer? Ja sabem que es veu impossible, però i si ho proposen? Ho negociarem?, amb quines condicions?

Hi ha moltes variables que s’han de tenir estudiades, abans, per no tenir que córrer a prendre decisions sobre la marxa, que ja ens en trobarem prou de totalment imprevistes.

No s’explica, clarament, quin paper hi volem tenir, què voldrem explicar , què volem obtenir , Gairebé res de res.

Per tant quedem coixos perquè sabem quin objectiu tenim i no sabem que farem en unes eleccions que poden tenir un paper cabdal i definitiu, o com a mínim molt i molt important.

Fins aquí hem fet unes reflexions perquè cadascun dels socis pugui fer-se la seva composició de lloc i puguin veure (si es veu) com se’ns proposa continuar.

En fi, son unes pinzellades d’un decebedor i mediocre FdR i una de les raons per les que volem proposar als candidats a les properes eleccions al Secretariat que  defensin, com a mínim, uns punts essencials de FdR que complementin l’aprovat a l’AGO i il·luminin una mica més el camí. Es poden aprofitar les presentacions dels candidats per fer un petit debat sobre el que exposem i com volen abordar-ho.

Des de xarxallam, hem proposat uns diferents punts programàtics, inclosos els organitzatius del SN apropiats per abordar el punts de FdR que proposem.

Hem d’Enfortir l’ANC i Marcar un Camí clar.

Joan Guarch
10/5/20

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada