Articles interessants

dissabte, 16 de maig del 2020

Quin paper hi juguem els socis a l’ANC? (1)


ENFORTIM L'ANC


Antecedents

Xarxallam va publicar el dia 30/4 el document Marquem el Camí. Enfortim l’ANC.

En el document es feia un parèntesi , en referència a la data de les eleccions, deia:

(Aquest punt resta pendent de saber com acaba la denúncia interposada, davant del Comitè Deontològic, per vulneració dels acords de l’AGO sobre les eleccions, per part del Secretariat Nacional).

Efectivament es va presentar una denúncia al Secretariat Nacional per convocatòria indeguda de la data de les eleccions per vulneració de l’acord sobre el mateix tema, que havia realitzat l’AGO del dia 22/3.

Primer es va presentar a la Comissió Jurídica el dia 21/4, tot just tres dies després que el Secretariat, aprovés la celebració de les eleccions entre els dies 10-13 de juny.

La resposta que es va tenir, el dia 24/4, no resolia el motiu de la denúncia presentada i es va decidir presentar una denúncia al Comitè Deontològic com a òrgan màxim per resoldre un conflicte intern entre parts. Es va presentar el 30/4/20 i el dia 1/5 la donen per rebuda.

El dia 10/5 es rep la resposta amb la seva resolució, amb un document annex que és un acord de la Junta Electoral del dia 4/5, en relació a diverses reclamacions presentades per socis sobre la convocatòria de les eleccions.

Continguts de la resposta

La resposta del Comitè Deontològic resumint diu:

procedeix decretar la competència d'aquest Comitè per a conèixer i resoldre la qüestió plantejada

 Per la qual cosa es té per presentat, s’acorda l’obertura d’un expedient i la unió al mateix d’aquest escrit (de la Junta Electoral) i del document que l’acompanya.
-        A partir d’aquí fa referència a l’acord de la JE, que diu que és competent per convocar eleccions i argumenta:

-          2. Que tant el Codi Civil Català, com els Estatuts d’ANC permeten la presa de decisions per via telemàtica en el si de l’Assemblea i, en conseqüència, el SN no va incomplir el dit Acord de l’AGO, que fixava un termini per la seva celebració, quan es va establir una data anterior a la data límit fixada per la celebració de les eleccions, contemplat en el repetit Acord.

El Comitè Deontològic continua fent una sèrie de disquisicions que bàsicament diu que
-          ... aquest Comitè palesa que únicament té competència per la instrucció d’expedients per actes atribuïts o comesos per socis o sòcies membres de l’Associació, duts a terme de forma individual o col·lectiva, però en cap cas respecte de l’actuació d’òrgans col·legiats d’aquesta Associació actuant en aquesta condició, com aquí se’ns planteja del SN, respecte del qual no té atribuïdes aqueixes competències. Motiu que per sí mateix ja és suficient per emetre una proposta de resolució d’arxiu d’aquest expedient, que es formula en aquesta document.  
I acaba decidint que:

-          Aquest Comitè ha decidit no atorgar el tràmit d’audiència a les parts i emetre una resolució directament d’arxiu atesa l’argumentació exposada en l’ordinal sisè d’aquest document, que l’impedeix entrar a conèixer i valorar el fons de la assumpte.

-          En conseqüència,
- RESOL
- 1. El dictat de resolució que acordi l’arxiu d’aquest expedient.

Com que aquesta resolució no ens dona la paraula per explicar quines son les argumentacions, a pesar de que ja les havíem explicat en l’escrit de la denúncia, les expliquem a continuació i al final explicarem que hem fet


Argumentació de la denúncia

La resposta de la Junta Electoral, recollida pel CD és:
el SN no va incomplir el dit Acord de l’AGO, que fixava un termini per la seva celebració, quan es va establir una data anterior a la data límit fixada per la celebració de les eleccions, contemplat en el repetit Acord.


Primera pregunta que ens fem: Quin termini fixava? No s’explica enlloc.
Quin termini podem fixar? No se sap

Segona pregunta: Quina és la data límit fixada? No és diu enlloc.
Com determinem la data límit fixada? NO ho sabem


L’acord aprovat a l’AGO diu textualment:

“Convocar eleccions al Secretariat Nacional, que se celebraran, com a més tard, el dissabte de la cinquena setmana posterior al moment en què s'aixequi el confinament i sigui possible celebrar reunions amb seguretat. El Secretariat Nacional comunicarà a tots els socis i sòcies l'inici del procés electoral, tan bon punt sigui possible d’iniciar-lo.”

Enlloc es determina ni un termini, ni una data límit fixada per la celebració de les eleccions.
Perquè la única referència que podem tenir per fixar un termini i una data límit és:
al moment en què s'aixequi el confinament.

El moment en que s’aixequi el confinament sempre és un dia, per tant es pot dir: el dia en que s’aixequi el confinament.
A partir d’aquest dia concret es poden establir terminis i data límit tal com diu el text,
el dissabte de la cinquena setmana posterior al moment en què s'aixequi el confinament

Només a partir que es fixa un dia, es pot determinar quin és el dissabte de la cinquena setmana POSTERIOR AL DIA EN QUE S’AIXEQUI EL CONFINAMENT.

Però el confinament a dia d’avui 15/5 encara no s’ha aixecat. I, en qualsevol cas no estava aixecat el dia 18/4 quan es van decidir la convocatòria d’eleccions.

En conseqüència, com que no està fixada la única data de referència que fa el text és impossible fixar les dates de les eleccions, a no ser que

1.- S’esperi a que s’aixequi el confinament en una data i a partir d’aleshores si que es poden convocar en relació a aquesta data

O si no es vol esperar aquest hipotètica data d’aixecament del confinament

2.- Es celebri una AG Extraordinària que fixi la data per les eleccions,

La decisió adoptada per la JE finalment conclou que la fixació de la data i el procediment per les eleccions del SN, continguda en el Reglament Electoral de 2020, és ajustada a Dret.

Doncs no s’ajusta a dret perquè vulnera un acord de l’AGO que és un òrgan sobirà de rang superior, com diu al Reglament de Règim Intern a

l’Article 9.

2. Són infraccions molt greus:
b) Cometre actes que constitueixin delictes o faltes en perjudici de l’Associació o dels seus membres

I la vulneració d’un acord de l’AGO, que és l’òrgan sobirà màxim, és una falta en perjudici de l’Associació o dels seus membres.

(continuarà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada