Articles interessants

dilluns, 11 de maig del 2020

Estratègia del Procés (i 6)




Actuacions en que la ciutadania hi té el paper principal

Si l’objectiu clar és la proclamació de la República Catalana, des d’aquest moment ja podem anar bastint estructures de país des de la ciutadania i, en aquest sentit, tenen tot el sentit campanyes llençades des l’ANC com la d’Eines de País i la de Consum Estratègic.

La campanya Eines de País té com objectiu preparar les estructures perquè el màxim nombre d’institucions de la societat civil esdevinguin eines de país.

Tenim al nostre abast aconseguir que les juntes de govern de les Institucions que conformen l’estructura subgovernamental de Catalunya estiguin formades i dirigides per gent independentista.

Volem i podem fer que els independentistes governin els col·legis professionals, les federacions socials, culturals i esportives, els òrgans universitaris, les cambres de comerç i les patronals. Volem fer que el canvi de model de país comenci també des d’aquestes institucions.

I la campanya Consum Estratègic, pretén promocionar les empreses d’aquí,  defugint dels grans oligopolis, normalment espanyols, que no miren pel bé comú sinó només pels seus interessos privats, al mateix temps que intenten monopolitzar tot el mercat. Volem exercir la sobirania popular tot construint una democràcia plena que ens permeti anar generant participativament sobiranies quotidianes a gran escala: processos que apleguin moltes petites accions per fer front als oligopolis, processos que ens permetin conèixer les grans dependències que patim i que impliquin molta gent a construir alternatives, a construir ja des d’ara, el país millor que volem amb tothom i per a tothom.

S’ha d’anar creant un poder efectiu i no dependent de l’Estat espanyol construint sobiranies per la República en els diferents sectors socials.

Si aquestes campanyes estan organitzades coordinadament a tot el país tenen una força brutal.

Finalment, cal ampliar efectivament, la Majoria Social que dona suport al procés d’independència.

Aquesta és una línia estratègica doblement important perquè es pot desenvolupar tant des de les institucions com des de la societats civil. Des de les Institucions, al igual que des del Consell per la República es fomentarà el debat ciutadà sobre el nou model de país i desenvoluparà la metodologia del Procés Constituent per mitjà de la iniciativa ja en marxa del Fòrum Cívic i Social i de projectes molt consolidats i de gran recorregut com el Congrés Catalunya i Futur (CCiF), amb debats no reactius sinó positius i propositius

Debats sobre el nou paradigma de país i de constitució

Els treballs realitzats pel CCiF en la seva fase d’experts ja s'han presentat a la opinió pública precentment. Amb aquesta presentació s’ofereixen els continguts a qualsevol persona, entitat o partit perquè els facin seus i els continuïn aprofundint.

Amb aquests treballs s’ha d’iniciar una fase de debat ciutadà per definir el nou model de país que volem, el nou paradigma català.

Aquest debats ens poden acostar a la idea d’algun partit polític d’ampliar la base social.

Al mateix temps s’han d’iniciar els debats sobre el nou model de constitució que volem que es farà des del Fòrum Polític i Social promogut pel Lluís Llach.

Aquests debats ens poden acostar a la idea d’algun altre partit polític sobre el procés constituent.

Aquests debats tan de nou país com de nova constitució, s’han de realitzar impulsats i promocionats pels Consell Locals de la República Catalana (impulsats al mateix temps per l’ANC)

En aquests debats serà essencial arribar a definir els grans consensos que hi ha socialment sobre tota mena de temes socials plantejats, al mateix temps que es defineixen el dissensos sobre altres temes. 
Amb aquest plantejament podem estar perfilant quin país volem fer i facilitant la seva definició un cop proclamada la República, sense que ara sigui motiu d’enfrontament polític.

Si volem ser encara més agosarats les conclusions d’aquests dos tipus de debats es poden lligar i, conjuntament passar al parlament com a propostes per desenvolupar lleis socialment avançades per construir la República Catalana. Seran les funcions de bon Govern que faran les institucions de la Generalitat per anar explicant a tota la ciutadania cap a on anirà la República que volem construir.

Si les lleis que aprovi el Parlament, per a la nova República, tan si son recorregudes pel Regne d’Espanya com si es poden aplicar a l’interior del país es publiquen al DORC (Diari Oficial de la República Catalana) que  publica el CxR serà encara més explícita la decisió de construir la nova República. Aquesta és una de les funcions efectives que ha de tenir el CxR a Waterloo

Aquí s’han apuntat només una petita exposició de tots el temes que s’han de regular amb l’Estratègia Compartida, però cadascun dels temes abordats ja tenen un desplegament molt més detallat que no és el motiu d’aquesta exposició.

Joan Guarch
18/12/2019 (actualitzat a 8/5/20)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada