Articles interessants

dimecres, 29 d’abril del 2020

Convocatòria d'eleccions a l'ANC


No s’hi val canviar de normes a mig joc.

A l’AGO de l’ANC del passat 22/3 es va aprovar un punt que concretava quan es podrien celebrar les eleccions per escollir un nou Secretariat Nacional. Textualment diu:
“Convocar eleccions al Secretariat Nacional, que se celebraran, com a més tard, el dissabte de la cinquena setmana posterior al moment en què s'aixequi el confinament i sigui possible celebrar reunions amb seguretat. El Secretariat Nacional comunicarà a tots els socis i sòcies l'inici del procés electoral, tan bon punt sigui possible d’iniciar-lo.”

Aquest punt deixa molt clar que les eleccions s’han de convocar i celebrar en una setmana “posterior al moment en què s'aixequi el confinament i sigui possible celebrar reunions amb seguretat”, així com es comunicarà (...........) l’inici del procés electoral, tan bon punt sigui possible d’iniciar-lo. A dia d’avui, 28/4 aquest aixecament del confinament, encara no s’ha produït i molt menys es poden fer reunions amb seguretat i, per tant, no es compleix el fet ‘sine qua non’ imprescindible perquè es puguin convocar i celebrar les eleccions.
L’esperit d’aquest redactat és el de fer unes eleccions normals, amb una campanya dels candidats amb reunions presencials, unes votacions que, a més de telemàtiques , també es puguin celebrar presencialment, com s’havia fet sempre i amb alguna autoritat que en un moment determinat aixeca el confinament i, per tant, implícitament diu que és possible  iniciar el procés electoral, de forma convencional, com sempre. Ningú pensava que la crisi sanitària i, per tant el confinament, hagués de durar molts mesos i endarrerís les eleccions massa temps.
En canvi l’esperit del redactat no és, estem confinats i no podem fer reunions presencials, per tant més val que convoquem les eleccions i la campanya electoral, de manera telemàtica, amb la que, com que les votacions les fem telemàticament, les fem des de casa, encara que no s’hagi aixecat el confinament, la campanya electoral la organitzem amb presentacions dels candidats per videoconferències, amb lo qual no hem de sortir de casa i, com que podem fer tot el procés sense transgredir el confinament , no ens ho ha d’autoritzar ningú perquè ho podem fer i començar quan vulguem.
Si aquest hagués sigut l’esperit del que es volia fer, el redactat que es va aprovar no era, en absolut, l’adequat perquè, en realitat, responia a unes eleccions de caràcter més convencional, com deia al començament.
Des del 22/3 al 18/4 la percepció de l’evolució que ha tingut l’epidèmia i la perspectiva del temps que pot durar, han canviat radicalment i, el SN, a mig partit, decideix canviar les normes del joc i, passar a fer les eleccions i tot el procediment de presentacions de candidats, etc, telemàticament, perquè tècnicament es pot fer i no vulnera cap norma de confinament, però s’oblida de forma increïble, del què ha aprovat l’AGO i s’ho passa pel forro.
Jo vaig votar perquè les eleccions es fessin convencionalment, segons l’esperit que emanava del redactat proposat i, ara, estic d’acord en fer-ho telemàticament però s’ha de consultar als socis perquè ho validin emetent el seu favorable a una nova proposta.
Haver aprovat el dia 18/4, convocar les eleccions i celebrar-les, telemàticament, entre els dies 10 i 13 de juny, és una decisió, atès el redactat que va aprovar l’AGO, del tot impugnable i amb moltes possibilitats de guanyar, amb tot l’enrenou i descrèdit que això comportaria per a l’entitat.
Perquè això sigui absolutament legal, el SN ha de suspendre la convocatòria que ha fet i esperar, o bé a que s’aixequi efectivament el confinament (ara es parla que l’Estat d’Alarma s’allargarà fins el 24/5) i es puguin realitzar reunions amb seguretat, cosa que no es preveu com a mínim fins el juny o, mentre això no es produeixi, si vol ja convocar les eleccions ha de tenir un mandat en aquest sentit de l’Assemblea General i ha de convocar una AG Extraordinària telemàtica, en que s’aprovi una data concreta per fer-les.
En qualsevol cas no es pot permetre a ningú, ni que sigui el SN, saltar-se a la torera una decisió de l’AGO. Això, cas que es fes, vulneraria una decisió sobirana de l’Assemblea General, donaria una molt mal imatge de serietat a l’ANC i seria la raó d’una possible impugnació judicial.
Les properes eleccions son d’una importància cabdal, doncs l’ANC ha d’enfortir-se en un moment d’una certa baixada de moral de la ciutadania. S’ha de donar tot el temps possible a que es presentin candidats preparats i amb ganes per afrontar la nova etapa, que tinguin temps suficient per presentar-se davant els electors i que aquests els coneguin  abastament.
Per tant no hi ha cap pressa en convocar les eleccions. Donem temps perquè siguin engrescadores i en surti un nou SN fort, decidit i clarivident, no com l’actual convocatòria que tal sembla que es vulguin fer a corre cuita i fins i tot provoquen la sospita de que es vol utilitzar la convocatòria amb tanta rapidesa per afavorir a algun sector determinat.
El país està en una situació en la que possiblement estiguem començant el camí definitiu cap a la independència, i aquesta s’haurà de fer, amb tota seguretat, amb una acció unilateral, que ha de trobar-nos forts i units.
L’ANC haurà de ser un dels guies en aquest camí i ho ha de fer des de la seva autoritat moral i política  tant temps demostrada. No podem, de cap de les maneres, protagonitzar cap episodi que malmeti el prestigi de l’entitat.
Potser si una gran part de socis de l’entitat, manifestem d’una manera clara la nostra voluntat de fer-ho d’una altra manera, ens puguin  fer cas.
En tal sentit fem una proposta concreta que publicarem demà mateix.
Finalment, per tancar aquest episodi, seria convenient que, si s’ha d’anular aquesta convocatòria d’eleccions, el SN actual demani disculpes públiques per la incorrecta decisió presa.
Al mateix temps, davant d’una errada tant manifesta, seria del tot comprensible la dimissió dels càrrecs dels responsables d’aquesta decisió i la seva no presentació, per decència, a les noves eleccions en el cas que tinguessin pensat fer-ho. 
Joan Guarch
Soci de l’ANC nº 4233



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada