El lideratge del procés NO és funció de les institucions autonòmiques
Les institucions del país, la Generalitat de Catalunya, han sigut al llarg de la nostra història la màxima estructura del poder a Catalunya. El Parlament ostenta, per delegació dels seus ciutadans, la Sobirania de la Nació i el Govern executa i gestiona els afers de la quotidianitat ciutadana.
Son la Principal Eina de País per arribar a la República.
En aquest moment, a Catalunya, com una autonomia dins l’estat espanyol, les institucions constitueixen, la principal Eina del País, i la més necessària, en el Procés cap a la independència, per arribar a Proclamar la República.
Per aquesta raó han d’estar governades per persones compromeses en l’assoliment democràtic de la independència de Catalunya perquè continuen essent un actiu fonamental, al costat de la societat per culminar el procés de l’1-O i suportar el pas a la nova legalitat republicana.
Continuar governant i legislant
Les institucions tenen unes tasques importants i han de continuar gestionant els recursos del país per a tots els habitants del mateix. Si bé serà després de proclamada la República que haurem de concretar el País que Volem, ja abans, han de legislar per anar dotant el país amb les màximes quotes de sobirania, i executar programes socials, en benefici del bé comú de tota la ciutadania, al mateix temps que han de ser una orientació de cap a on anirem amb la nova República. I aquests programes socials es pon concretar a partir d’iniciatives ja en marxa o pràcticament tancades com el Projecte Catalunya 2022 i el Congrés Catalunya i Futur.
Construcció d’estructures d’estat imprescindibles
Una altra de les tasques és anar preparant una sèrie d’estructures d’estat imprescindibles, adequades a la realitat del nostre país, per posar en marxa la República des del moment en que es pugui fer efectiva la Proclamació i que s’han d’anar treballant des d’ara mateix per tenir-les apunt en el moment oportú. Algunes d’elles fan referència a tribunals de justícia, policia democràtica, agència tributària, comunicacions i telecomunicacions, etc...
Properes eleccions a la Generalitat
La culminació del procés cap a la independència es pot produir en qualsevol moment i per qualsevol circumstància, inclús alguna d’inesperada, i per això hem d’estar preparats. Però hi ha una fita que és essencial: les eleccions a la Generalitat del 14 de febrer.
És absolutament necessari preparar bé les properes eleccions a la Generalitat per guanyar-les, ampliant, especialment, el nombre de vots totals a favor de l’independentisme, respecte de totes les eleccions passades i tenir, com fins ara,
a) Majoria absoluta de diputats independentistes al Parlament i
b) Conseqüentment un Govern independentista que estigui disposat a fer efectiva la Proclamació d’Independència de la República Catalana.
El lideratge del Procés NO és la funció de les institucions autonòmiques
En aquest procés, les institucions juguen un paper importantíssim, però no han de portar, necessàriament, el lideratge, pel control polític, judicial, policial al que estan sotmeses, des de l’aplicació del 155. Control que ho serà, més o menys obertament, fins el moment en que es faci el pas definitiu. Perquè, per si mateixes, no poden trencar el sistema. Seran absolutament necessàries des d’ara i sobretot en el tram final, però ara dins el sistema, estan encotillades i controlades per l’estructura de l’EE i son molt vulnerables a la repressió sistemàtica.
Mentre han de mantenir la dignitat institucional de la nació i dels nostres dirigents davant abusos que estem patint i han de mantenir la lluita per la llibertat i la democràcia, amplament vulnerades per l’EE, han de restaurar els danys soferts per l’aplicació del 155, han de denunciar totes les provocacions que patim per partits i grups ciutadans unionistes (que normalment son de caire feixista), etc...
Aquesta actuació s’ha de planificar exhaustivament per saber explicar quines son les responsabilitats que té l’EE, pel control que exerceix davant manifestacions de descontentament de la ciutadania pels afers de la vida quotidiana.
És par això que és
imprescindibles tenir-les al nostre costat i no en contra, és per això que s’ha
de tenir majoria absoluta de diputats republicans al Parlament i conseqüentment
un Govern independentista que estigui disposat a fer efectiva la Declaració
d’independència de la República en el moment adequat. No podem tenir unionistes, ni tripartits d'esquerres amb signants del 155, tenint el poder de l'autonomia, perquè la dificultat per arribar a la independència serà molt més gran.
Una certa confrontació institucional
Des d’ara el Parlament a l’hora de legislar no ha de limitar-se a fer-ho des de les competències pròpies de l’autonomia, sinó que ho ha de fer des de les necessitats pròpies d’una nació lliure, independentment de si té aquestes competències, o no les té. S’han d’aprovar lleis socials encara que traspassin les competències de la Generalitat. Això ens obliga a mantenir una certa “confrontació institucional”. Aquesta confrontació amb l’Estat, s’ha de fer, a través de l’acció jurisdiccional ordinària, com recursos contenciosos administratius o al Tribunal Constitucional en definitiva portant a l’extrem la defensa de les lleis aprovades pel parlament, amb l’objectiu d’anar exercint la sobirania i obligant a que aquesta sigui, o bé acceptada o també reprimida, deixant en evidència l’EE front a la ciutadania d’aquí, de l’Estat espanyol i de la unió europea i sumant punts cap a la nostra causa justa perquè, en un moment determinat, una gota faci vessar el got al nostre favor.
Les lleis del Parlament han de ser una mostra del programa social que es voldrà aplicar en el futur Estat independent, és a dir Quin País Volem.
Que siguin les que aplicarà la República un cop constituïda. Si aquestes lleis son recorregudes i bloquejades per l’estat espanyol un cop aprovades, s’han de publicar al DORC, Diari Oficial de la República Catalana, que ha de posar en marxa el Consell per la República a Waterloo. Així quedarà palès el cos legislatiu que entrarà en vigor el mateix dia que es faci la Proclamació de la República.
Tal com diu en V. Partal en el seu editorial del 11/11/20 “El col·lapse del govern efectiu, també”:
https://www.vilaweb.cat/noticies/el-collapse-del-govern-efectiu-tambe/
“...i en vista d’això estic cert que cada vegada més independentistes aniran entenent que el procés no es rematarà des de les institucions autonòmiques espanyoles. I que, per tant, cal prendre’s seriosament la construcció de les institucions republicanes. D’unes institucions que, ara com ara, amb els errors comesos pel Consell per la República, no tenen la tracció necessària, però que és evident que són, combinades amb la mobilització del carrer i l’atac judicial a Europa, l’únic camí real cap a la llibertat, que hauria d’equivaler al bon govern.”
(continuarà)
Joan Guarch. Ex Secretari Nacional de l’ANC i membre del grup Anoia Proposa
9/12/2020
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada