Articles interessants

dilluns, 25 de maig del 2020

Pacte de Canonges. Sanitat (1)



 Parlem de Sanitat (1)

Aprofitant la crisi desfermada pel coronavirus, el Govern de la Generalitat s’ha vist obligat a prendre decidides mesures concretes per protegir a tota la població, però, la crisi, també ens dona la possibilitat d’adoptar mesures estructurals per fer front als nous reptes en matèria de salut i de repercussions epidemiològiques. Ens dona la possibilitat de repensar i definir el país que volem.

Mai tindrem la possibilitat, com ara, de definir, col·lectivament, tot un projecte de país. Fem-ho i expliquem-ho al món!!

Estem preparats!!

President Torra Convoqui el Pacte de Canonges!!


Faci una convocatòria transparent i transversal on, a més dels partits com actors polítics hi siguin les entitats professionals, Col·legis de Metges, Biòlegs, Infermeria, Farmacèutics, epidemiòlegs, personal bàsic de manteniment, neteja, etc i entitats de la societat civil interessades en aportar la seva visió.

La Generalitat i la Conselleria de Salut, tenen una àmplia experiència en anys de gestió de la salut al país i han de facilitar el debat de tots els actors necessaris.

La Generalitat disposa de la legislació vigent, la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC) del 1990, les posteriors com la Llei de l’Institut Català de la Salut (ICS) del 2007, la Llei de Salut Pública del 2009, així com diferents Plans Sectorials de Salut de molta vàlua, com l’actual Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, i que juntament amb altres fonts importants com les Conclusions del Congrés de Metges i Biòlegs de llengua catalana de Manresa del 2017 www.congresmetgesibiolegs.cat i els treballs del Centre de Salut, http://cercledesalut.cat/bloc  aporten nombrosa base científica i pràctica per fer un debat per definir el nou sistema de salut.

Així mateix en els darrers anys ha sorgit un projecte d’indubtable  interès com és el Congrés Catalunya i Futur, que a modus del Congrés de Cultura Catalana dels anys 70, acaba de publicar les conclusions de la fase d’Experts i ha fet un meritori treball de debats sobre tots els àmbits socials, econòmics i polítics del país. Aquestes conclusions, presentades el 2/3/20 a l’Auditori de la Cambra de Comerç de BCN es poden consultar lliurement a www.futurcat.cat , botó Conclusions , Fascicle 4.

Podem començar per plantejar quines mesures concretes s’han d’aplicar, ara, quines experiències en podem treure del que ha passat ara, i com remodelem el país per afrontar els nous temps i els nous paradigmes de societat.


Pel que respecta a les mesures concretes en l’aspecte sanitari, podem tenir en compte les següents consideracions:

1.- Respectar les mesures sanitàries adoptades per la Generalitat de Catalunya, el subministrament de tot el material profilàctic necessari, inclosos respiradors suficients i adequats per fer front a la crisi i els malalts que necessitin UCI, els test de diagnòstic suficients per a implantació del Pla Sanitari, el Pla de desconfinament, i el possibles tractaments farmacològic proposats pels equips d’experts que treballen amb la Generalitat.

I més específicament alguns mesures concretes com:

2.- Disposar de mètodes de diagnòstic, ràpids i fiables. És molt important per poder controlar la pandèmia, fer diagnòstics massius a la població per poder controlar tan als propis malalts com a les possibles contaminacions que facin en familiars o persones properes.

Es necessiten test serològics ràpids i test de PCR

És molt important l’aplicació del mòbil del test de seguiment i vigilància de símptomes del Covid 19 del departament de salut de la Generalitat.

També és important que la pròpia ciutadania tingui uns certs coneixements de quins símptomes cal seguir per si pot estar infectada pel virus com vaig publicar el dia 23/3 a: https://jmarfany.blogspot.com/2020/03/com-diferenciar-el-coronavirus-2019.html , i es pugui fer el test pel mòbil i contactar amb el seu CAP.

També cal saber com es transmet i contamina el coronavirus per tal de poder actuar correctament i saber perquè fem servir les mascaretes, les gorres i bates en el cas de sanitaris, els guants, per sortir al carrer, i pel tracte amb els demés o encara més necessari el tracte amb persones possibles contaminats i perquè serveix el confinament, tal com vaig explicar el dia 22/3 a: https://jmarfany.blogspot.com/2020/03/algunes-coses-sobre-el-coronavirus.html .

3.- Per tant és imprescindible el proveïment d’aquest material, sobretot EPI al personal sanitari i assistencial (residències de gent gran) i dotar de recursos suficients a la població per el seu ús quotidià.

Hem de conèixer les mesures higièniques més bàsiques per utilitzar comunament, que explico en l’article publicat el dia 25/3: https://jmarfany.blogspot.com/2020/03/petit-repas-les-mesures-higieniques.html

Especialment mesures tan simples però útils i eficaces com es rentar-se les mans amb sabó i la seva manera de fer-ho i el perquè de la seva eficàcia, o com rentar els aparells com mòbils, ordinadors, etc.

4.- Respecte a altres mesures és importantíssim disposar del material de tractament assistencial ràpid i urgent com son els respiradors pels serveis a les UCI.

5.- Evidentment una de les mesures més importants és el confinament estricte de la població fins que les corbes de contaminació i morts paren de créixer i comencen a estabilitzar-se i disminuir durant un període de temps perllongat, que les ratios d’ocupació de les UCi i el nombre de llits d’hospital sigui folgats i que es pugui fer un seguiment eficaç dels casos el que implica poder fer proves de diagnòstic a gran escala per detectar possibles malats i la detecció dels seus contactes per trencar el repunt de possibles rebrots. 

Com que el desconfinament ha de ser progressiu, s’han de tenir en compte una sèrie de mesures a seguir com, saber què hem de tenir en compte pels desplaçaments, què tenir en compte als llocs de treball, etc, mesures com les que van acordar Govern, patronals i sindicats el diumenge 12/4 i que es van publicar a El Nacional el dimarts 14: https://www.elnacional.cat/ca/branded/govern-patronals-sindicats-recomanacions-empreses_492066_102.html 

Per això és molt important adoptar les mesures adequades per realitzar un desconfinament eficaç, tal com proposa l’informe del Dr Mitjà i un equip de 17 experts i que es publica dimarts 21/4/20 a El Nacional en un article de Marta Lasalas: https://www.elnacional.cat/ca/salut/coronavirus-informe-oriol-mitja-nens-major-65-veto-concentracions-30-persones_494919_102.html. 

6.- No cal dir que tot l’apartat d’investigació que a Catalunya s’ha demostrat que està en una fase de desenvolupament important, caldrà potenciar-la molt més i continuar estant a nivell mundial.

Hem de tenir especial cura amb la Investigació bàsica sobre virologia i diagnòstic, la Investigació i proveïment sobre tractaments efectius, les Vacunes efectives amb tots els controls mèdics previs, tal com recomana el Dr. J.Ramón Laporte 

Joan Guarch

(continuarà)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada