Articles interessants

dilluns, 29 de juny del 2020

Preparem-nos, organitzativament (i 2)


Militar per Catalunya, no per un partit.


8.- Nous actors polítics.

Després de l’experiència de Junts pel Si, que ens va portar a l’1-O, el panorama polític català ha experimentat uns canvis evidents i es comencen a clarificar les coses, malgrat que no ho sembli.

L’espai unionista està molt clar, Els Comuns, els socialistes, ciutadans, populars i l’extrema dreta franquista.

I en l’espai independentista tenim clarament, la CUP, ERC i el PDCat que ocupen els espais convencionals dels partits autonomistes del ventall ideològic que va de l’esquera, passant per centre fins a la dreta, tots ells partits democràtics, dits independentistes, però en la pràctica organitzacions per dur a terme polítiques autonomistes. Apart d’aquests han sorgit grups que provenen d’escissions de grups catalanistes, la majoria no independentistes, practicants, per entendre’ns del “peix al cove” clarament autonomistes i que només poden tenir l’objectiu de treure vots al sector independentista, però amb escasses possibilitats de res més.

Però des del desembre del 2017, ha aparegut un altra espai, molt ampli, en estat encara embrionari, que és tot el que volta a l’entorn del President Puigdemont i que és un alè d’esperança. És aquell en el que han aparegut nous actors. Per una banda el Consell per la República, bàsic en el concepte de militar per Catalunya i del que, per la seva importància, en parlarem en un proper article. Per una altra banda Junts per Catalunya coalició electoral amb independents i militants del PDCat, La Crida, moviment transversal amb gent de totes les procedències i amb molts ex quadres i ex secretaris de l’ANC, impulsada també pel President i creada per ser el pal de paller del moviment ampli cap a la independència i, finalment, Independentistes d’Esquerres, que proclamen la legitimitat i validesa del referèndum de l’1-O i el lideratge del President Puigdemont.

Però una part d’aquest espai es solapa, en part, amb el PDCat, el partit en el que milita el President.

Bàsicament s’hi solapa la coalició electoral de JxC. I Aquests dies s’està debatent la clarificació d’aquest solapament. El propi President i els presos polítics del PDCat i el conseller a l’exili, Lluís Puig encapçalen amb més de 160 dirigents del PDCat un manifest en el que insten a la direcció del PDCat fer el pas i passar a la creació d’un partit de caire nou, i que doni impuls a l’assoliment democràtic de la independència del país, culminant el procés de l’1-O i encapçalada pel President Puigdemont.

Aquest nou partit serà benvingut en tant que necessari i clarificarà definitivament tot l’espai del PDCat definint-lo, clarament, en la línia de la independència i fora de tota aura de corrupció que encara pugui arrossegar el PDCat dels temps de l’antiga CDC

No sabem si és per confusió periodística, o perquè aquesta negociació està encapçalada per Jordi Sanchez, que a la vegada que ex candidat a President de la Generalitat de JxC, és el President de La Crida, la veritat és que s’està plantejant com una fusió i/o  reconversió de PDCat cap a JxC amb la participació de La Crida, el que comportaria la seva dissolució.

La Crida a nivell oficial, (excepte casos individuals que també es solapen amb una organització i l’altra), no ha començat cap negociació per participar en aquesta reconversió de l’espai JxC i PDCat, i el seu President no té cap mandat de la Crida per parlar, en nom d’ella, per participar en aquesta operació, per tant participa en la negociació com a membre destacat de JxC, no de La Crida, perquè aquesta fou creada per ser el pal de paller d’aquest espai transversal i unitari, no per fusionar-se només, en una de les parts.

Aquestes dificultats son les derivades de la mentalitat de partits i, sobretot es donen per part del PDCat que no vol passar a adherir-se a aquest nou projecte, deixant tota quota de poder dins la nova organització. Creu que perdrà tota l’ estructura que té dins l’autonomia.

És aquí on entre en joc la idea de que ens calen noves organitzacions adaptades a aconseguir la independència, no a preservar l’autonomia. I això es tradueix en la màxima, cal militar per Catalunya, no per un partit.  

9.- Preparem-nos. Bloc de la ruptura. Aquest nou espai, amb la nova JxC (PDCat), La Crida i Independentistes d’esquerres, és un moviment ampli que, s’ha d’organitzar per dur-nos a la independència i al que denominarem, per entendre’ns, Moviment d’Unitat Republicana, sense que hagi de ser el nom final que s’adopti.

Aquest moviment, ha de liderar l’embat contra l’EE per, Proclamar la República declarada el 27-O, i ha de definir una estratègia compartida i definida amb totes les entitats que vulguin la unitat. A totes aquestes organitzacions polítiques, hi podem afegir l’ANC com entitat líder de la ciutadania independentista i que comparteix la majoria dels punts apuntats anteriorment en el seu nou FdR i que esperem que entengui la importància d’aquest nou moviment i vulgui compartir aquesta estratègia unitària.

També s’hi poden anar afegint les organitzacions que vulguin la unitat com ja han anunciat algunes de les organitzacions menors i que poden ser Poble Lliure, Demòcrates,  Acció per la República, etc...

I aquest nou arc polític algú l’ha definit com el “bloc de la ruptura”. Aquest espai propugna un nou tipus d’organització o organitzacions, estructurades diferent als partits convencionals, en les que s’admet la doble militància perquè son militants per Catalunya no de partit, que estan d’acord en la legitimitat de l’1-O i el 27-O, que propugnen un acte de ruptura unilateral amb l’Estat Espanyol, que volen recuperar la unitat estratègica sota la premissa de posar-se d’acord amb els actors que vulguin aquesta unitat estratègica.

A dia d’avui el nou partit sorgit de la reordenació de de l’espai PDCat-JxC tindrà una estructura pròpia, la Crida, també i Independentistes d’Esquerres l’està forjant, però per participar en el MUR s’ha de fer a títol individual i no es cap inconvenient, fins i tot, que hi hagi persones que no estiguin a cap organització anteriorment.

Aquestes organitzacions han d’estar disposades a que els seus militants participin a títol individual en les primàries del MUR i , com a partit o organització, a no presentar-se fora del Moviment i actuant exclusivament com a Moviment fins a la Proclamació de la República. En aquell moment poden tornar a decidir com volen actuar. Tant La Crida com Id’E han definit que un cop assolida la República independent es dissoldran.

Si el nou partit de JxC (PDCat) participa en el projecte, ja tenim el ventall independentista ben clar, Independentistes d’esquerres, Independentistes de la Crida i Independentistes demòcrata-liberals (JxC-PDCat). Més simple impossible, perquè totes les organitzacions tindran un únic objectiu: la independència, i un cop proclamada la República ja concretarem  el País que Volem a partir d’iniciatives ja en marxa o pràcticament tancades com el Projecte Catalunya 2022 i el Congrés Catalunya i Futur.

Tot es resumeix en un problema de voluntat de cada organització  o individu per arribar a un acord estable.

Un cop aclarit aquest espai podem centrar-nos en definir l’estratègia i com planificar-la sistemàticament per anar aplicant punts, tots ells amb motius molt concrets i aplicats per tothom. I per poder-ho fer ens hem de Preparar a consciència.

10.- Eleccions a la Generalitat. Candidatures per primàries. La culminació d’aquesta procés es pot donar per qualsevol circumstància, inclús alguna d’inesperada, i per això hem d’estar preparats. Però n’hi ha una que és essencial que preparem bé: les properes eleccions a la Generalitat que poden produir-se a la tardor o com a molt finals d’any.

I en aquestes eleccions, aquest moviment s’hi ha de presentar amb llistes unitàries amb tots aquells que defensin la unitat per qui la vol.

I és aquí on apareix una altra particularitat, les quotes de llocs, desapareixen perquè els candidats a les llistes electorals, s’han d’elegir per eleccions primàries.

Aquest és un posicionament clar que pot servir com a guió per a una entesa global.

Espero que contribueixi a clarificar la situació i ha poder consensuar cada punt dels expressats.

Joan Guarch 
28/6/20

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada