Articles interessants

dijous, 2 de juliol del 2020

Preparem-nos! El paper del Consell per la República (1)



La eRepública i el Registre Ciutadà

El Consell per la República, neix de l’acord de govern tancat entre JxC, ERC i la CUP, el 8/3/2018 per investir el 131è President de la Generalitat de Catalunya el MH Joaquim Torra.

En aquesta acord es preveu la creació d’una Assemblea de Representants i un Consell per la República a l’exili.

La seva legitimitat prové en primer lloc del resultat del Referèndum d’autodeterminació de l’1-O del 2017 i la Declaració d’independència posterior del 27-O. El CxR és una institució que emana del dictat de les urnes del plebiscit.

Així mateix, tal com es va recordar en l’acte de presentació,  la seva legitimitat prové, de la República Catalana proclamada per Macià i Companys el 14/4/1931 i representada pel President de la Generalitat, d’ençà el 1954, el MH Josep Tarradellas a qui l’Estat espanyol reconegué per decret llei del 29/9/77 i fou presentat el 23/10/77 molt abans de l’aprovació, el 6/12/78, de l’actual Constitució espanyola.

Per aquest acord d'ara, el CxR és reconegut, de facto, com la representació de la República Catalana a l’exili i el MH President Puigdemont, en virtut de ser el 130è President de la Generalitat i el guanyador de les, imposades, eleccions del 21/12/2017, és el legítim President de la República Catalana a l’exili.

Tal com va expressar la Consellera Clara Ponsatí en l’acte de presentació a Brussel·les: “avui diem la món que els catalans ens comencem a organitzar al marge de la legalitat espanyola”

Quin és l’Objectiu?

El Consell per la República aspira a representar la ciutadania republicana i, juntament amb la Generalitat, fer efectiva la República declarada legalment pel Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017.

Tres camps d’actuació imprescindibles

1.- La l’eRepública.

Un instrument imprescindible per aconseguir-ho és el desplegament de la eRepública.

Es faran servir eines informàtiques que son les mateixes emprades per estats i organitzacions polítiques dels més avançats del món per tal d’avançar en models de democràcia, de participació, de debat, de votació electrònica.

Necessitem una institució molt potent i protegida de les agressions repressives i judicials de l’interior. És imprescindible per ajudar a mantenir la batalla exterior i donar més força al discurs internacional.

És un embrió per engegar institucions republicanes. La idea és desplegar estructures republicanes en forma digital fins que es tingui tot tant avançat que la República Digital pugui substituir, en el moment adequat, l’autonomia analògica.

2.- Registre o Cens ciutadà. Militància de país.

Si el Consell significa que els catalans ens comencem a organitzar al marge de la legalitat espanyola, el primer que hem de fer és comptar-nos, inscriure’ns en el Registre com a ciutadans de la República Catalana i constituir un cens ciutadà.

L’Estat espanyol no pot condicionar de cap manera l’actuació del CxR, per això s’organitza com una entitat de dret privat i en l’espai lliure europeu. L’estat espanyol no pot perseguir-ne ni impedir-ne les activitats, en absolut. Fins i tot en el cas que torni a activar l’article 155 i dissolgui el govern i el parlament de la Generalitat, el Consell per la República continuaria funcionant i assumiria la representació del país que les institucions de l’interior no estarien en condicions d’assumir.

Si volem ser lliures  i viure en un país independent, hem de ser capaços de tenir la identificació que ens reconeix com a tals.

Qui s’hi pot inscriure?

Al Consell per la República es pot apuntar qualsevol persona que accepti els principis explicitats  en el document d’adhesió (que apareix en el pas número 2 d’apuntar-se) (*es reprodueixen al final de l’article). 
Per tant al registre es poden inscriure:

Tots els ciutadans del Països Catalans, amb independència de la ciutadania que prèvia que tinguin
(andorrana, espanyola, francesa o qualsevol altra) i amb independència de la situació legal que tinguin al país.

Tots els catalans a l’estranger, amb independència de la ciutadania que tinguin i el seu lloc de residència.

Totes les persones de qualsevol part del món que tinguin interès en Catalunya i que acceptin els principis explicitats en el document d’adhesió, obrint així una via semblant a la de l’e-ciutadania estoniana.

En definitiva , segons que va expressar, en la presentació el conseller Comín:”al segle XXI, la ciutadania no pot ser imposada, ha de ser volguda i assumida”

El Consell crearà un document digital que acreditarà la pertinença al mateix de tots aquells ciutadans que s’hagin inscrit al Registre ciutadà, el que alguns denominen Carta de Ciutadania Catalana.

Com es pot veure aquest és un projecte major. Una iniciativa fundacional de primer ordre. Té la virtut de fer efectiva la República Catalana des del minut zero i no depèn  de les imposicions de l’estat.


A dia d’avui s’està parlant molt que la baula feble del procés son els partits i, per tant, la militància partidista que només defensa una visió parcial de la realitat i defensa posicions interessades del seu partit.

En front d’això s’està parlant de posicions transversals i de país, i militància de país o de Catalunya.

En un partit has d’estar donat d’alta al registre de socis i militants. En una militància de país o de Catalunya has d’estar donat d’alta en un Registre de país. L’únic Registre de país que tenim a dia d’avui és el Registre del Consell per la República, és el registre dels militants de Catalunya.

Ara tenim la possibilitat la possibilitat de ser militants de Catalunya i no la farem? Quina és l’excusa? Simplement no n’hi ha. Fem-nos militants de Catalunya per la República!!!

Dona’t d’alta al Registre del Consell per la República!!!

(continuarà)
Joan Guarch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada