Articles interessants

dilluns, 13 de juliol del 2020

Carta pública a la direcció de La Crida



Consulta als associats de La Crida

Els associats de La Crida hem rebut el passat dia 8/7 un mail en el que se’ns informa que la direcció de La Crida pensa fer una consulta telemàtica entre els dies 16 i 18/7 a tots els associats , sobre el futur de La Crida

Resulta que aquest mail no pot ser més desafortunat perquè ens tracte com si fóssim criatures. 

Analitzem el que diu

1r paràgraf:

"El govern de la Crida valora molt positivament l'anunci del President Carles Puigdemont, acompanyat del President de la Crida Jordi Sànchez, de constituir un nou partit polític perquè aquest es basa en els valors fundacionals de la nostra associació: unitat, transversalitat, persones en lloc de partits i amb l'objectiu inequívoc d'assolir la independència."

Els valors fundacionals de la nostra associació son d’unitat, transversalitat  i persones en lloc de partits, i en canvi es diu que valorem molt positivament l’anunci del President Carles Puigdemont, acompanyat del President de La Crida Jordi Sanchez, de constituir un nou partit, però en què quedem?

En aquest redactat hi ha dues contradiccions flagrants. La primera és que un valor fundacional de la nostra associació és que sigui de persones en lloc de partits i en canvi es valori positivament la creació d’un nou partit. En tot cas, sense encara saber quins son els documents polítics que defineixin què vol fer aquest partit,  podem valorar molt positivament que el President Puigdemont hagi decidit crear un nou partit clarament independentista, en l’espai demòcrata liberal i, per tant, clarifiqui l’espai post convergent i que aquest partit proclami obertament que el seu objectiu és proclamar la República Catalana independent, que sigui fidel a l’esperit de l’1 i el 27 d’octubre, que aposti per la unilateralitat, que sigui d’inscripció individual i no per la fusió de col·lectius ja existents, i que es vulgui presentar a les eleccions formant llistes amb unes primàries en que es prioritzen els valors de les persones i el vot dels afiliats en lloc de les decisions tancades de les cúpules dels partits. Però no es pot valorar positivament que aquest partit sigui en si mateix, la organització d’unitat, transversal que reclama l’independentisme.

I la segona contradicció és que aquesta valoració positiva de creació d’un partit la faci el President de La Crida, saltant-se, inexplicablement, els valors fundacionals de La Crida que son diferents a crear organitzacions de part.

Pensem que el president de La Crida, potser sap més que els simples afiliats, del què proposa el President Puigdemont al crear el nou partit, però això només fa que agreujar la situació doncs, a la nostra, i seva, associació no hi ha hagut cap acte d’informació ni de debat sobre què és el nou partit i quina importància té la seva creació.

Però és que en el segon paràgraf del mail la cosa no fa més que embolicar-se encara més.

"Entenem, doncs, que aquesta nova organització política esdevindrà el referent social i polític  que defensarà el mandat de l'1-O. És per això que considerem necessari reforçar aquesta nova organització. Això demana dedicar-hi tots els nostres esforços i, per tant, implica la dissolució de la Crida. No només és una decisió coherent per evitar duplicitats i sobrecostos sinó que, a més, és fonamental perquè ens farà guanyar eficiència, eficàcia i efectivitat de cara l'objectiu final. Això sí, tot el capital acumulat de la Crida, l'humà i el social, no es perdrà sinó que es posarà al servei de la nova eina política que naixerà el pròxim 25 de juliol."

Que aquesta nova organització política defensarà el mandat de l’1-O, sembla que és una de les seves definicions i per tant és indubtable, però que esdevindrà el referent social i polític està per veure, doncs hi ha altres actors polítics que també defensen el mandat de l’1-O, com Independentistes d’esquerres i la pròpia Crida. I en tot cas el clam majoritari dins aquestes altres organitzacions és el de la creació d’un moviment polític transversal entre els associats d’elles i els del nou partit del President Puigdemont, no que sigui el partit del President el que jugui aquesta paper en solitari.

Però els judicis de valor sobre les intencions del nou partit del MH President continuen encara més agreujats.

Es diu que per esdevindre el referent social i polític és necessari reforçar aquesta nova organització (se suposa que per part de La Crida). Això només seria possible acceptant que aquesta nova organització sigui efectivament aquest referent social i polític, cosa que veiem que és molt discutible que ho sigui en solitari i, a més, actuant com a partit (és adir, només part de tot el moviment independentista).

Continua dient que per aquesta raó (en principi no necessàriament compartida) cal dedicar-hi tots els nostres esforços (efectivament si es compartís la idea inicial, però no és el cas), però és que súmmum dels despropòsits és la culminació de la frase: i, per tant, implica la dissolució de La Crida.

D’on surt aquesta conclusió? Del que s’ha dit anteriorment, que es pot compartir o no i ja hem dit que no és especialment compartit?

L’únic moment en que els documents de La Crida especifiquen que es podria fer la dissolució de La Crida, serà el moment en que es proclami la República Catalana, tal com diu el punt 5è i darrer, del Manifest Fundacional.

Per tant és inaudita, interessada i fins i tot sectària, aquesta conclusió. No és una decisió coherent, perquè, el que els propis President Puigdemont i de La Crida Jordi Sanchez van definir quan varen fundar la Crida, i que s’explica en el Manifest Fundacional, és: És una crida que adrecem a tota aquella gent que comparteix la necessitat d’unir estratègies i esforços....per tal que la nació catalana disposi moviment sobiranista d’ampli espectre i transversal. És una crida a favor de...constituir un moviment per la república.....una crida per aglutinar tantes sensibilitats polítiques i socials com sigui possible en una eina d’acció política...”

La lectura d’aquest paràgrafs ja deixen clar que La Crida es dirigeix a tota la gent que té la necessitat de compartir estratègies i esforços, aglutinar sensibilitats polítiques i socials  per tal de culminar en un moviment sobiranista d’ampli espectre i transversal, un moviment per la república.

Però això no és un partit polític, això és pel que en realitat es va constituir la Crida i, per tant, no es necessita crear res de nou o, en tot cas, es necessita concretar la confluència entre, com a mínim, tres actors per crear aquest Moviment d’Unitat Republicana, la pròpia Crida, el nou partit del president i independentistes d’esquerres que també han manifestat la seva voluntat de participar en aquest projecte.

I efectivament tot el capital humà i social acumulat per La Crida es posarà al servei de la nova eina política, aquest Moviment d’Unitat Republicana.

Per part de La Crida el que cal és reunir el Consell de Representants de La Crida (cosa que la Direcció no ha estat capaç de convocar mai) per decidir com fem aquesta confluència, com establim els contactes necessaris amb Independentistes d’esquerres i el nou partit i fixar els acords de base sobre els que s’estructurarà el nou moviment, i a partir d’aquí, muntar la comissió que participarà en la definició de l’estratègia compartida, el tipus d’organització, un programa social que ja deixi entreveure la nova república i l’elecció per primàries de les candidatures a les eleccions. I això serà més fàcil a partir dels treballs ja realitzats en les tres entitats participants.

Perquè és el Consell de Representants l’òrgan de control i fiscalització dels Govern de Direcció de la Crida (tal com diu l’Article 7 de la ponència organitzativa) entre una assemblea i l’altre i ha de ser convocat cada dos mesos (tal com diu l’Article 7.3 de la ponència organitzativa)  pel Govern de La Crida, cosa que aquest, en el temps des de la seva constitució, saltant-se els documents aprovats, no ha fet mai, i ara vol substituir el paper assignat al Consell i convoca una consulta telemàtica als associats, per saber el futur de la Crida.

I per acabar de reblar el clau dels despropòsits en el mail enviat el dia 8/7 es dona per decidit que durant la primera quinzena de setembre celebrarem una Assemblea General, que prendrà la decisió de dissoldre La Crida o no.

Aquesta, en tot cas, no és una Assemblea General Ordinària (només s’ha fet la del Fòrum en la que es va elegir el Govern de La Crida) sinó que, pel tema a decidir, és una Assemblea General Extraordinària, i l’assemblea extraordinària es convoca amb un acord previ del Govern de Direcció i el Consell de Representants conjuntament, tal com diu l’Article 6.4 de la ponència organitzativa.

O sigui que, Senyors del Govern de La Crida, facin la consulta que vulguin que no té cap valor de decisió, i molt menys sense saber a hores d’ara ni tan sols quina serà la pregunta que es farà ni haver debatut res de res.

Convoquin el Consell de Representants per la setmana del 20 al 25 de juliol i allà, conjuntament decidim tot el que hem de fer a partir del dia 25.

Que tenim molta feina, perquè vostès, senyors del govern, vagin embolicant la troca

Atentament
Joan Guarch
Representant territorial de l’Anoia al Consell de Representants de La Crida, des del novembre del 2019
13/7/20

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada